Prof. Reuven Feuerstein

11.08.2014 17:30

Prof. Reuven Feuerstein (nar. 1921) byl izraelský klinický, vývojový a kognitivní psycholog. Známý je především svou teorií Strukturální kognitivní modifikovatelnosti.

Feuerstein založil mezinárodní centrum pro zvýšení učebního potenciálu (The International Center for the Enhancement of Learning Potential -ICELP) v Izraeli v Jeruzalémě.

Reuven Feuerstein se narodil v židovské rodině v Rumunsku (1921), studoval učitelství a pedagogiku. V roce 1944 emigroval do Palestiny, dnešního Izraele, kde pokračoval ve studiu psychologie. Začal pracovat s dětmi a adolescenty z  uprchlických táborů z celého světa. Od roku 1978 působil i na univerzitě v Nashvillu (Tennesse, USA). Středem jeho odborného zájmu byla oblast vývojové, klinické a kognitivní psychologie v pohledu, který respektuje kulturní odlišnosti.

V šedesátých letech 20. století Feuerstein založil výzkumný institut Hadassah – WIZO – Canada Research Institute, jehož úkolem bylo propojit výzkum adaptace výukového procesu, výukové a školicí činnosti a klinického poradenství.

Podle Feuersteina je klíčová interakce mezi lidmi. Tuto interakci označoval jako zkušenost zprostředkovaného učení a připisoval jí hlavní roli v procesu vývoje kognitivních funkcí.

Do letošního roku byl profesor Feuerstein stále činný a přednášel nejen v Izraeli, ale i na konferencích po celém světě. V roce 2005 přijal pozvání a přednášel i v Praze. Při této příležitosti obdržel stříbrnou medaili Univerzity Karlovy. Kromě mnoha zahraničních ocenění a medailí byl profesor Reuven Feuerstein v roce 2012 nominován na Nobelovu cenu. Zemřel 29. 4. 2014.